JavaScript Eğitimleri
JavaScript Nedir?
JavaScript web tarayıcılarının en yaygın olarak kullandıkları bir programlama dilidir. Kullanıcı ile etkileşim kurma, tarayıcıyı kontrol etme, sunucu ile senkronizasyon yapma ve web sayfasının içeriğini değiştirme gibi işlevler JavaScript ile donatılmıştır. JavaScript hem sunucu tarafında hem de kullanıcı tarafında yaygın olarak kullanılmaktadır.
JavaScript çoğunlukla web sayfalarındaki anketler, kısa sınavlar ve dikkat pencereleri gibi etkileşimli uygulamalarda kullanılmaktadır. Örneğin, web sitesinde bir form doldururken onay düğmesine basarsanız, olası hatalar için etkileşimli bir pencere açılacaktır. JavaScript sayesinde bu pencere sayfada interaktif olarak görüntülemektedir.
JavaScript (genellikle JS olarak kısaltılır), HTML ve CSS ile birlikte World Wide Web’in temel teknolojilerinden biri olan bir programlama dilidir. Web sitelerinin %97den fazlası, web sayfası hareketleri için istemci olarak JavaScript kullanır ve kullandıkları kod genellikle üçüncü taraf kitaplıkları içerir. Tüm büyük tarayıcılar, kullanıcıların cihazlarında kaynak kodu çalıştırabilen özel bir JavaScript motoruna sahiptir.
JavaScript, ECMAScript standardına uyan ve genellikle aynı anda derlenen üst düzey bir dildir. Dinamik yazma, prototip tabanlı nesne yönelimi ve birinci sınıf işlevselliğe sahiptir. Olay odaklı, işlevsel ve kontrolsüz programlama stillerini destekleyen çok paradigmalı bir yapıdadır. Metin, tarihler, düzenli ifadeler, standart veri yapıları ve Belge Nesne Modeli (DOM) ile çalışmak için uygulama programlama arayüzlerine (API) sahiptir.
ECMAScript standardı ağ oluşturma, depolama veya grafik gibi giriş/çıkış (G/Ç) işlevlerini içermez. Pratikte, bir web tarayıcısı veya başka bir çalışma zamanı ortamı, G/Ç için JavaScript API’leri sağlar. JavaScript motorları başlangıçta yalnızca tarayıcılarda kullanılıyordu, ancak bugün onlar da vazgeçilmezdir. Bu kullanım için en popüler çalışma zamanı sitemi olarak Node.js’ kullanılır. Java ve JavaScript, ad, sözdizimi ve ilgili standart kitaplıklarda benzerlikler paylaşsa da, iki dil farklıdır ve tasarım açısından da büyük farklılıklar gösterir.
JavaScript Ne için Kullanılmaktadır?
Tarihsel olarak, web sayfaları bir kitabın sayfalarına benzer şekilde statikti. Statik bir sayfa, bilgileri çoğunlukla sabit bir düzende görüntülüyordu ve şimdi modern bir web sitesinden beklediğiniz her şeyi yapmıyordu. JavaScript, web uygulamalarını daha dinamik hale getiren tarayıcı tabanlı bir teknoloji olarak doğdu. Tarayıcılar, kullanıcı etkileşimine yanıt vermek ve web sayfası içeriğinin düzenini değiştirmek için JavaScript’i kullanabilir.
Dil olgunlaştıkça JavaScript geliştiricileri kitaplıklar, çerçeveler ve yazılım uygulamaları oluşturdu ve bunları tarayıcıların dışında kullanmaya başladı. Bugün JavaScript’i hem istemci tarafı hem de sunucu tarafı geliştirme için kullanabilirsiniz. Daha yaygın kullanım örneklerinden bazılarını aşağıdaki alt bölümlerde sunuyoruz:
Tarihsel olarak, web sayfaları bir kitaptaki sayfalara benzer şekilde statikti. Statik bir sayfa, bilgileri çoğunlukla sabit bir düzende görüntülüyordu ve şimdi modern bir web sitesinden beklediğiniz her şeyi yapmıyordu. JavaScript, web uygulamalarını daha dinamik hale getiren tarayıcı tabanlı bir teknoloji olarak doğdu. Tarayıcılar, kullanıcı etkileşimine yanıt vermek ve web sayfası içeriğinin düzenini değiştirmek için JavaScript’i kullanabilir.
Dil olgunlaştıkça JavaScript geliştiricileri kitaplıklar, çerçeveler ve yazılım uygulamaları oluşturdu ve bunları tarayıcıların dışında kullanmaya başladı. Bugün JavaScript’i hem istemci tarafı hem de sunucu tarafı geliştirme için kullanabilirsiniz.
JavaScript Avantajları
Öğrenmesi ve kullanması kolay
JavaScript sözdizimi Java programlama dilinden esinlenmiştir, öğrenmesi ve kodlaması kolaydır.Geliştiriciler, neredeyse tüm web sitelerinde ve mobil uygulamalarda istemci tarafı komut dosyası oluşturma için JavaScript kullanır. Node.js, son on yılda arka uç kodlamada da önemli bir popülerlik kazandı. Birçok büyük akış ve video platformu Node.js’de kodlanmıştır.
Platform Bağımsızlığına Ulaşmak
Diğer programlama dillerinden farklı olarak, herhangi bir web sayfasına JavaScript ekleyebilir ve onu diğer birçok web geliştirme çerçevesi ve dili ile kullanabilirsiniz. JavaScript kodunu yazdıktan sonra herhangi bir makinede çalıştırabilirsiniz. Böylece JavaScript, uygulama geliştirme platformunu bağımsız hale getirebiirsiniz.
Sunucu yükünü azaltma
Mantıksal işlemleri gerçekleştirebildiği ve sunucunun çalışmasının çoğunu istemcinin üzerinde yaptığı için JavaScript’i sunucu yükünü ve ağ tıkanıklığını azaltmak için kullanabilirsiniz. Örneğin, bir başvuru formu doldurmayı düşünelim. JavaScript, cep telefonu alanına 10 basamaklı bir sayı girip girmediğinizi hızlı bir şekilde kontrol eder. Bu istekler sunucuya gönderildiğinde, sayfanız her hata için yeniden yüklenir, bu da kayıt işlemini çok yavaş ve sıkıcı hale getirir.
Kullanıcı ara birimi güncellenmesi
JavaScript, karmaşık bilgileri bulmayı ve değiştirmeyi kolaylaştıran zarif web siteleri oluşturur. Geliştiriciler, bir web sitesinde işlevselliği, okunabilirliği genişletmek ve kullanıcı etkileşimini geliştirmek için JavaScript uygular.
Eşzamanlılık Desteği
JavaScript, paralel olarak birkaç farklı talimatı çalıştırabilir. Arka planda Node.js, aynı bant genişliğini tüketmeden yüksek düzeyde ölçeklendirilmiş sunucu yanıtlarını işleyebilir ve işleyebilir.
JavaScript Eğitimlerinin Amaçları Nelerdir?
JavaScript dünyanın en bilinen yazılım dillerinden bir tanesidir. Ayrıca ana web geliştiricileri için en popüler 3 yazılım dilinden birisidir.HTML kodları değiştirilirken, dinamik web sayfalarının üretilmesini sağlayan Javascript kullanılır. En önemli özelliği, birbiriyle ilgisiz farklı faaliyetlerin aynı anda gerçekleştirilebilmesidir. Bu, çok önemli performans tasarrufu sağlar. Bu, Javascript ile sistem hatalarını tespit etmenin ve düzeltmenin kolay bir yoludur. Kullanıcı ile daha kolay ve hızlı iletişim sağlar. Örneğin, kullanıcının geçerli bir e-posta adresiyle bir işlemi tamamlayıp tamamlamadığını form aşamasında kolayca kontrol etmek için Javascript kullanılabilir. Bu, programcılara büyük kolaylık sağlar çünkü her seferinde sıfırdan kod yazmaktan kaçınır. Hızı diğer programlama dillerine kıyasla kanıtlanmıştır. Web sayfalarında sağlıklı görsellerin kullanılabilmesi için internet tarayıcısının Javascript desteği sağlaması gerekmektedir. JavaScript eğitimi yardımıyla dilin genel yapısını tanıyacak ve kullanıcı ara yüzünde kullanmayı öğrenebileceksiniz. Nesnelerin temel kavramlarını temel düzeyde öğrenmenizi sağlayan JavaScript sözdizimi kullanılarak oluşturulmuş bir programdır. Aldığınız eğitim sayesinde amacınız oyun geliştirmeye ve interaktif web siteleri oluşturmaya başlamaktır. JavaScript, bugünlerde neredeyse tüm gelişmiş web sitelerinde kullanılmaktadır
JavaScript Eğitimini Kimler Almalıdır?
- Yazılım dünyası; Arka uç ve kullanıcı ara yüzüne ayrılmıştır. Kullanıcı ara yüzü üzerinde çalışmak istiyorsanız bu eğitimi almalısınız
- Web teknolojileri hakkında bilgi edinmek istiyorsanız,
- Web teknolojileri bilginizi bir adım öteye taşımak ve dinamik sayfalar oluşturmak istiyorsanız bu eğitimi almalısınız.
Yazılım dünyasının backend ve frontend olarak ikiye ayrıldığı günümüzde, frontend üzerinde çalışmak, web teknolojileri bilgisini bir adım öteye taşımak ve dinamik sayfalar oluşturmak isteyen herkes bu javascript eğitimlerini mutlaka almalıdır.
JavaScript öğrenmek için temelde iki eğitim programı alarak bu konuda bilgi sahibi olabilirsiniz. Bu eğitimler aşağıdaki gibidir.
- Temel Seviye JavaScript Geliştirme Eğitimleri
- İleri Seviye JavaScript Geliştirme Eğitimleri
1) Temel Seviye JavaScript Geliştirme Eğitimi
JavaScript, web’e güş sağlayan dil olarak bilinir ve herhangi bir web’de kullanılmak üzere tasarlanmıştır. HTML ve CSS dilleri ile en önemli 3 programlama dillerinden birtanesidir. JavaScript, hareketli görüntüler ve diğer dahil olmak üzere zengin web içeriğini dinamik olarak eklemenize olanak tanır.
Temel Seviye HavaScript Eğitim İçerikleri Şunlardır:
- Bir web sitesine/web uygulamasına JavaScript kodu ekleme ve hata ayıklama
- Web sitelerini DOM API kullanarak etkileşimli hale getirme
- JavaScript’ten CSS stil HTML5 öğeleri?
- HTML5 formları nasıl işlenir?
- HTML5 tuvalleriyle temel grafikler ve animasyonlar oluşturma
2 ) İleri Seviye JavaScript Geliştirme Eğitimi
Gelişmiş JavaScript Eğitiminde, JavaScript Tasarım Modelleri Tasarlama, JSON ve AJAX Öğrenme, Web Depolama Öğretme, HTML5 API’leri ile JavaScript Uygulama gibi gelişmiş JavaScript tekniklerini öğrenmeyi imkan sağlamaktadır.
Temel Seviye JavaScript Eğitim İçerikleri Şunlardır:
- JavaScript tasarım kalıplarını kullanma
- JSON ve AJAX yönergelerini anlama ve kullanma
- HTML5 API’lerinde JavaScript’i kullanma
- ECMAScript 6’daki yeni özellikleri kullanma
- JavaScript kitaplıklarını ve Node, Angular ve diğerleri gibi çerçeveleri belirleme
- En iyi uygulamalar ve optimizasyon ile kodda hata ayıklama