Mesai Saatlerinde
SAP - System Analysis and Program Development
IBM’den istifa eden bir grup arkadaş Dietmar Hopp, Hans-Werner Hector, Hasso Plattner, Klaus Tschira and Claus Wellenreuther System Analysis and Program Development ismindeki şirketi Almanya’nın Weinheim şehrinde kurduklarında şirketin resmi ilk müşterisi Imperial Kimyasal Endüstrileri olur ve şirket ilk senesinde 620.000 Alman markı kazanır.
Tarihçesi:
1973 - İlk muhasebe uygulamaları “RF”’i çıkarırlar. Sonraki zamanlarda buna başka modülleri ekleyerek SAP R/1 uygulamalarını geliştirirler.
1976 - Özel ortaklık kuruluşunu değiştirerek limited şirket yapısına geçiş yapıp SAP Gmbh ismini alır.
1977 – Müşteri, personel adedi ve entegrasyon çeşitliliğinin artmasıyla, şirket merkezi Walldorf’a taşınır ve Almanya dışına dağıtım başlar.
1979 - SAP R/2 çıkarılır.
1981 - Mainframe teknolojisinin çoğalan gücünü kullanıp yüksek devamlılık ve güç elde eder.
1982 - R/2 amacıyla yeni kullanıcı dostu arayüzünü, üretim ve başka alanlar amacıyla değişik geliştirme projelerini, ABAP/4 uygulama ortamı gibi yeni araçlarını tanıtır.
1985 - Kaliforniya Devlet Üniversitesi ile ayrıntılı bir ortaklık yapılır ve Kaliforniya Devlet Üniversitesi’nde okuyan bir öğrenci doğrulusunda üniversitenin profesörlere değerlendirmeleri amacıyla tavsiye edilen SAP programı, ilgili profesörler tarafından incelendikten sonra değerlendirmeden geliştirme aşamasına geçer ve projede çalışan profesörlere ortaklık önerilir. Böylece SAP’nin gerçek büyümesi başlar.
1986 - İlk uluslararası şube Avusturya’da açılır.
1988 - İlk kez halka duyurulur ve 1991 orta ölçekli şirket segmentini ele geçirmek amacıyla duyurduğu R/3 versiyonu büyük ilgi görür.
1992 - Pilot projelerin başarılı uygulanmasından sonra R/3 piyasaya tanıtılır ve kendi sistemlerini ilerletmek isteyen müşterilere yardım amacıyla anlaşmalı bağımsız danışmanlık firmalarına izin verme stratejisi izler.
1993 - SAP 3600 çalışan ve 1 milyon Mark’a (Almanyanın eski para birimi) gelire ulaşır.
1996 - Müşterilerinin R/3’ünün internet üzerinde bulunan uygulamalarına erişebilmesi amacıyla çevrimiçi olur. Coca Cola SAP kullanmaya karar verir.
1997 - SAP 25. senesini kutlarken 6.000.000 Mark’ın üstünde gelire ulaşır. Bu gelirin %80’i Almanya dışından gelir.
1998 - Şirket, daha iyi kullanıcı tecrübesi ve uygulamaı öğrenmeyi basitleştirmek amacıyla EnjoySAP stratejisini çıkarır.
1999 - SAP, varolan ERP uygulamalarıyla e-ticaret çözümlerini bir araya getiren mySAP.com stratejisini açıklar ve bir sene ortamında dünyanın lider online iş uygulama çözümleri tedarikçisi olur.
2001 - Türkiye’deki ofisinin açılmasıyla dünyaca ünlü IT balonunun patlamasının yol açtığı krize karşın karını arttırır.
2003 - Dow Jones borsasına giriş yapar. SAP Türkiye ofisi bütün dünyada SAP şubeleri arasında “En Başarılı Start up” seçilir.
mySAP.com stratejisi SAP Netweaver ile zirveye ulaşır. Netweaver SAP ve başka sistemlerde çalışan açık ve esnekiş uygulamalarından oluşur.
2004 - SAP Netweaver markete bırakılır ve bir senede 1.000’den çok müşteriye ulaşır.
2008 - SAP iş zekası üstüne çalışan Business Objects şirketini satın alarak onun ürünlerini kendi portfölyosuna ekler.
2010 - Büyük bir satın alma hamlesi yaparak SyBase’i satın alır. SyBase, bilgiyönetimi ve mobil veri tüketimi üstüne özelleşen en büyük iş uygulama olur.
2011 - Bulut bilişimin en büyük firması SuccessFactors’u satın alır.
Sizde SAP eğitimi hakkında daha detaylı bilgi almak istiyorsanız lütfen SAP eğitimimizi inceleyiniz!